Kızlık zarı veya himen, kadınlarda vajinal açıklığı çevreleyen veya kısmen kaplayan zarımsı bir doku. Genellikle 1–2 cm kadar içeride ve 2–3 mm kalınlığındadır. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle hilal şeklindedir ve kılcal damarlarla çevrilidir. Himen adı Eski Yunan'daki evlilik ve düğün tanrısı Hymenaeus'tan gelir.
Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında bir zar değildir. Gebeliğin 7-12. haftaları arasında embriyoda dış cinsiyetin gelişmesi gözlenir. Bu sırada embriyodaki genital duvarlar birleşip yapışarak erkeklerde testis torbasını oluştururken kadınlarda bu duvarlar ayrılarak küçük (labia minora) ve büyük (labia majora) dış dudakları oluştururlar. Ayrılma sonucunda ortada kalan zarımsı doku kızlık zarı adı verilen yapıları oluşturur.
Kızlık Zarının Konumu
Kızlık zarı tüm kadınlarda yaklaşık olarak aynı yerdedir. Küçük dudakların arkasında, vajenin hemen girişinde, tabanı vajen duvarında olan ince bir deri kıvrımıdır. İlk ilişki ile olan ağrı, kanamanın en büyük nedeni, beden ve zihindeki gerginliğin tüm bedenle birlikte vajen kaslarını da kasması, buna bağlı girişin daralması ve hatta kapanmasıdır. Oysa vajen esneyebilen ve uzayabilen bir yapıdadır. Vajen esnediğinde onun bir parçası olan kızlık zarı da esner ve açılır. Bu durumda ilişkide ağrı ve acı olmaz.
Kızlık Zarı Çeşitleri Nelerdir?
Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.
Anüler Hymen (yuvarlak halka): Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyük bir penisin veya penis ile aynı etkiyi gösteren bir maddenin (örneğin dildo) geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda "hymen duhule müsait" denir. Halk arasında ise "esnek zar" tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)
Kresentrik Hymen (yarımay): Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.
Septalı Himen (ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.
Kribriform himen (çok delikli, kalburumsu): Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.
İmperfore himen (deliksiz): Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. 2000 kızın birinde görülen bir durumdur. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.
Mikroperfore himen (Küçük delikli): Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.
Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan): Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar "karinkül (hymen artığı)" olarak adlandırılır.
Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan şekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından ötürü jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.
Kızlık zarı en kolay bebeklik ve ergenliğe ulaşılmadan önce çocukluk sırasında görülür. Ergenlik sonrası incelir yahut kendi üzerine katlanır.
Kızlık zarınnın şekli tarif edilirken adli tıp doktorları tarafından saat kadranı kullanılır. Sırt üstü yatmış hasta da saat 12 pozisyonun üretranın altında ve saat 6 pozisyonu anüse yakın olarak bulunur.
Kızlık Zarının Bekâret ile ilişkisi
Kızlık zarının anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Bu doku ilk cinsel ilişki sırasında anatomik yapıya göre esneyip genişler veya laserasyona uğrar ve kanar. Bu sebepten pek çok toplumda kızlık zarı ile kadının bekâreti ilişkilendirilir. Bazı toplumlarda kızlık zarının hasara uğramış olması kadında bekâretin bozulduğuna kanıt olarak gösterilir.
Kızlık zarı dikimi en sık meydana getirdiğimiz genital bölge ameliyatlarının başında gelmektedir. Esas olarak kızlık zarı tamiri bekâretini kaybetmiş bir hanımın ilk ilişkiye girdiğinde gene bakire bir bayanda olduğu benzer biçimde kanama meydana gelmesini sağlamak amacıyla meydana getirilen bir ameliyattır. Kanamanın rengi, miktarı ve özelliklerinde değişiklik görülmez.
Henüz cinsel ilişkiye girmemiş bakire kızların da, ilk ilişki yaşadıklarında gelecek olan kanın miktarı ya da rengi konusunda da bir standart söz konusu değildir.
Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Olur?
Kızlık zarı dikimi kalıcı ya da geçici yöntemle yapılabilir. Kalıcı yöntemle kızlık zarı tamirine Flep yöntemi ile kızlık zarı dikimi, tamiri adı da verilmektedir. Bu bölgenin kanlanması gene vajinanın kendi damarları tarafınca olmaktadır. Fert ilk cinsel ilişki yaşamış olduğunda bu gene yapılandırılan kızlık zarı yırtılarak kanama meydana gelir.
Kanama bakire bayanda olduğu şeklinde yırtılma sonucu o bölgedeki damarların hasar görmesi yardımıyla olur. Bundan dolayı bu ameliyat sık olarak uygulanmaz, daha çok kalıcı yöntem tercih edilir.
Aslolan ve kalıcı olan kızlık zarı dikimi ise vajina iç yüzünden alınan flep ile meydana getirilen kalıcı kızlık zarı onarımıdır. Bu yöntemde vajina içinden yeni bir doku kaldırılır ve bu doku vajinal açıklığa yerleştirilir. Bu dokunun bir tek ufak bir kısmı açıkta bırakılır. Bu sayede kanama, tane kanamaları, vajinal akıntılar buradan çıkabilmektedir.
Kalıcı flep dokusu bir iki dikişle değil boydan boya dikişlerle tutturulmaktadır. Bu sayede dikiş açılması şeklinde bir konum yaşanmaz. Bu ameliyatı güzel duyu plastik cerrahların yapması daha uygundur. Çünkü flep denilen dokuyu kaldırmak bir tek bir plastik cerrahi bilgisi ve tecrübesi gerektirir. Hazırlanacak flebin boyutu, genişliği, alınacağı yerinin tespiti son aşama önemlidir. Böylelikle kızlık zarı dikimi anlaşılır mı? Sorusundaki endişe de en az seviyeye indirilebilir.
Kızlık Zarı Dikimi Fiyatı Nedir?
Zarar görmesi için gene ilişki yaşanması ya da vajinaya giriş olması gerekir. Bir kadın, evliliğe ilk adımını attığında ilk gecede kanama olmaması bundan dolayı ailesi için de çok özsevi kırıcı bir durumdur. Bu ameliyatın sık yapılmasının esas sebeplerinden bir tanesi de ailenin bir bakıma onurunun da korunması amacıdır.
Kızlık zarı dikimi fiyat konusunda da, bu işlemin yapılacağı hastaneden hastaneye de değişkenlik göstermektedir. Bunun için, bu işlemi yaptırmak istediğiniz doktor ile görüşmeniz çok daha doğrudur.
Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Akıntı Olur mu?
Kızlık zarı düzgüsel bir cinsel ilişki ile sürtünmeyle, yabancı cisim ile mastürbasyonla, genital bölge alanına travma ya da tabip muayenesi ile yırtılabileceği benzer biçimde kimi süre hafifçe zedelenebilir, kısmi yırtılabilir.
Düzgüsel şartlarda kızlık zarının yırtılması esnasında belli bir miktar kanama oluşması beklenir bir tek bazı kızlık zarı çeşitlerinde cinsel ilişkiye rağmen her süre kanama oluşmayabilir ve bu konum gerek kişisel sorunlara gerek aileyle ilgili ve evlilik problemlerine niçin olabilir. Kızlık zarı dikimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nedir? İlk kontrole kadar dikkat ediniz. Kokulu akıntı, sarı yeşil köpüklü akıntı, beyaz süt kesiği şeklinde akıntı ve kaşıntı var ise jinekolog doktorunuza muayene olunuz ilaç kullanmanız gerekmektedir.
0 yorum: