29 Haziran 2018 Cuma

Sitrülin Nedir? Sitrülinin Faydaları Nelerdir?


Sitrülin, daha çok karpuz kabuğunda bulunan bir amino asit türüdür. Vücut tarafından doğal olarak kendi başına bir miktar üretebilir. 
Bununla birlikte, tek başına vücudunuzun üretimine güvenmek yerine sitrülin içeren yiyecekler yiyerek veya besin takviyeleri alarak seviyenizi artırabilirsiniz. 
Yüksek düzeyler, sağlık ve egzersiz performansı üzerinde faydalı etkiler yaratabilir. 
Sitrülin vücutta önemli roller taşır ancak bazı amino asitlerden farklı olarak protein üretmek için kullanılmaz. Bununla birlikte, üre döngüsünde vücudunuzu zararlı bileşiklerden arındırmak için gerekli bir rol oynar. 
Özellikle üre döngüsü, amonyağı vücuttan atar. Bu döngünün nihai ürünü üre olup, vücudunuz idrarla temizler. 
Sitrülin ayrıca kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur ve kas yapımında rol oynar.
Sitrülin vücutta birtakım önemli etkiler üretir. En önemli işlevi, vazodilatasyonun arttırılmasıdır. Vazodilatasyon arterlerin veya damarların genişlemesine işaret eder. Düşük kan basıncı ve artan kan akımı ile ilişkilidir. 
Sitrülin tüketildikten sonra, bazıları arginin adı verilen başka bir amino asite dönüştürülür. Arginin, nitrik oksit denilen ve onları sıkıştıran düz kas hücrelerini rahatlatarak kan damarlarının vazodilatasyonuna neden olan bir moleküle dönüştürülür. 
Nitrik oksit ve kan akışındaki artış, sitrülinin egzersiz performansı üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili süreçlerden biridir. 
Sitrulin direkt olarak protein üretmek için kullanılan bir amino asit değilse de, kas yapımında rol oynayan önemli bir sinyal yolunu uyararak protein sentezini artırır. 
Sitrülin aynı zamanda karaciğerin belirli amino asitleri alımını azaltabilir ve parçalanmalarını önleyebilir. 
Protein sentezi ve amino asit parçalanması üzerine bu ikili etki sayesinde, kas kütlesinin korunmasına veya arttırılmasına katkıda bulunur.
Sitrülin hangi gıdalarda bulunur?
Sitrülin, vücutta üretilmesinin yanı sıra çeşitli gıdalarda bulunur. Bununla birlikte, çoğu gıda bu amino asit içeriği açısından analiz edilmemiştir. 
Yüksek oranda sitrülin içeren gıda maddeleri: 
  • Karpuz ve Karpuz Kabuğu 
  • Kabak 
  • Salatalık 
  • Acı kavun 
  • Su kabağı


Paylaş :

Yazar:

Facebook Yorumlar

0 yorum: