Acı bakla (Lupinus) diye de bilinen termiye, baklagiller (Fabaceae) familyasından, 200 kadar türü içeren bitki cinsidir.
3000 yıl önce bazı türlerinin tarımına başlanmıştır. Çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiştir, 30–120 cm'e kadar boylanabilir. Yabanıl türlerin çoğu Akdeniz çevresinde ve Kuzey Amerika'da yetişir. Bazı türleri süs yeşil gübre olarak tarlalara ya da süs bitkisi olarak bahçelere ekilir. Tohumları ise genellikle hayvan yemi olarak kullanılır.
Türkiye hem kültürü yapılan türler ve onların yabani formları, hem de sınırlı amaçlarla kültürü yapılan acı bakla türleri açısından zengindir ve doğal bitki örtüsünde türleri ile bu türlere ait alt türler oldukça yaygındır.
Termiye'nin Faydaları Nelerdir?
- Vitamin A, B ve C, omega 3 ve omega 6 açısından zengindir.
- İçerisinde çinko, kalsiyum, demir, potasyum ve manganez mineralleri vardır.
- En çok bilinen faydası sindirim sistemine olan desteğidir.
- Yüksek protein sayesinde özellikle et yemeyenler için benzersiz bir gıdadır.
- Yumurta ve et yerine alternatif oluşturarak vücudun pek çok açıdan fonksiyonlarını desteklemektedir.
- Bunun dışında termiye, vücuda yüksek enerji verir.
- Hipertansiyonu, tip 2 diyabeti, kolon kanserini önler.
- Termiye besin değerleri açısından oldukça zengindir.
- Pişmiş termiyenin 100 gramında yaklaşık olarak 36,9 g besin değeri bulunmaktadır.
- Termiye öğütülmüş tahıllara oranla dört kat daha fazla protein içermektedir.
- Dokuların iyileşmesi için önemlidir.
- Vücutta depolanan termiyedeki besinler, vücuttan atıkların atılması için çalışmaktadır.
- Termiyenin diyet lifleri oldukça yüksektir.
- Lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için damarları temizler.
- Kalp krizi ve felç riskini azaltmak için etkilidir.
- Kan damarlarını kan akışı için genişletir.
- Kalp atışını kontrol altında tutmaktadır.
- Termiye kalp sağlığı için benzersiz bir gıdadır.
- İrritabl bağırsak sendromu ve kabızlık gibi bağırsak komplikasyonlarına yardımcı olur.
- Termiye, kanser, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşma riskini azaltmaya yardımcıdır.
- Kandaki kötü kolesterol yağlarının oluşumunu engeller. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.
- Termiye, yüksek magnezyum içeriği nedeniyle tüketmek oldukça önemlidir.
- Termiye kemik sağlığının iyileştirilmesi için faydalıdır.
- Termiyede bulunan magnezyum içeriği, kalsiyumun kemikler tarafından emilmesini sağlar.
- Kemik yoğunluğunu sağlıklı bir seviyede tutar.
- Enzim serbest radikallerin sağlıklı hücrelere verebileceği hasarın oluşma riskini önler.
- Kanserle mücadele eder.
0 yorum: