Geleneksel şerbetli tatlılarımızdan baklava bayram sofralarını şenlendirmeye devam ediyor. Bayram ve özel gün sofralarının baş tacı olan bu lezzeti evde de yapabilmek mümkün. Şerbetli tatlıların en gözdesi ve en zahmetli olanı baklava, bayramların en güzel ikramlarından biri...
Baklava tarifi her bayram öncesi olduğu gibi bu bayram da günler öncesinden araştırılmaya başlandı. Şerbetli tatlıların en gözdesi ve en zahmetlisi baklavayı ister kendiniz açarak isterseniz de hazır yufakadan yapabilirsiniz. Gazete kağıdı inceliğinde incecik açılan yufkaların arasına ceviz ve antep fıstığı serpiliyor, üzerine dökülen tereyağı ve şerbetle lezzetini katlıyor. İster evinizde ikram edebileceğiniz isterseniz de bayram hediyesi olarak verebileceğiniz ev baklavası ve hazır yufakadan ev baklavası tarifini derledik.
Ev baklavası tarifi malzemeleri
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı sirke
- ½ çay kaşığı tuz
- Un
- 300 gram çekilmiş antep fıstığı veya ceviz
- 200 gram margarin
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için malzemeler
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi ve kabartma tozunu yoğurma kabına boşaltın
Alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölün.
Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpin ve 10’ar 10’ar üst üste koyun.
10’arlı olarak grupladığınız bu üç parçadan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin.
Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin.
Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağı dökün, fırına verin.
Şerbetin hazırlanışı4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 dakika kaynatın ve ocaktan alın.
Şerbetin içerisine birkaç damla limon damlatarak 1-2 dakika daha kaynatın.
Soğuk baklavanızın üzerine sıcak şerbeti dökün.
HAZIR YUFKADAN BAKLAVA TARİFİ
Malzeme listesi
- 500 gr hazır baklava yufkası
- 2 su bardağı eritilip ılıtılmış tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
- 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi (Antep Fıstığı ya da fındık da kullanabilirsiniz.)
Baklavanın üzerine gezdirmek için;
- 2 yemek kaşığı eritilmiş sıcak yağ
Şurup için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve limon suyunu ilave edin. Şurubu kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin.
Yufkaların yarısını aralarına eritilmiş yağdan birer yemek kaşığı gezdirerek kat kat fırın tepsisine yerleştirin. Çekilmiş fıstık, ceviz ya da fındığı yufkaların tam ortasına serpiştirin. Kalan yufkaları da aralarına eritilmiş yağ gezdirerek tepsiye yerleştirin. Yufkaları keskin bir bıçakla baklava biçiminde kesin.
Yufkaların yarısını aralarına eritilmiş yağdan birer yemek kaşığı gezdirerek kat kat fırın tepsisine yerleştirin. Çekilmiş fıstık, ceviz ya da fındığı yufkaların tam ortasına serpiştirin. Kalan yufkaları da aralarına eritilmiş yağ gezdirerek tepsiye yerleştirin. Yufkaları keskin bir bıçakla baklava biçiminde kesin.
Baklavayı önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin.
Baklavayı fırından alın ve henüz sıcakken üzerine fırça yardımıyla sıcak yağı sürün. Ilık haldeki şurubu da hemen baklavanın üzerine gezdirin.
Baklavanın şurubu çekmesi için 30 dakika bekleyin. Bu baklavayı ılık olarak da servise sunabilirsiniz.
Evde Baklava Yapmanın Püf Noktaları
Baklavanın güzel olması için içine konulacak yumurta, tuz, su gibi malzemelerin oda ısısında bekletilmesi gerekiyor.
Baklava hamuru yoğurulurken ve açılırken tahta zemin tercih edilmeli. Özellikle yer sofraları oldukça iş görür. Yufkanın ince açılması baklavanın lezzeti açısından önemli bir detay.
Baklava hamuru açarken hamurun lezzetini koruması için kurumasına izin verilmemeli ve eller düzenli olarak ıslatılarak yoğurma işlemine devam edilmeli.
Baklavanın lezzetine lezzet katmak ve kıtır bir hamur elde etmek için hamuru hazırlarken içine yarım bardak limon suyu ekleyebilirsiniz.
Hamuru yoğurduktan sonra bir süre dinlendirerek daha kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Yoğurma işleminden sonra hamurun üzerine bir bez kapatarak en az 20 dakika dinlendirmelisiniz.
Baklava hamuru yoğrulup dinlendirildikten sonra eşit şekilde bezelere kesilebilir. Bunun için parmaklarınızı ölçü olarak kullanabilirsiniz.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin. Taze ürünler baklavanın lezzetini artırır.
Baklavanın en önemli detaylarından biri de şerbeti. Sıcakken şerbet dökmek baklavanın hamurlaşmasına yol açar. Bunun yerine baklava soğuduğunda şerbeti üzerine gezdirmeniz baklavanın daha kıvamlı olmasına yardım eder.
0 yorum: